Wie heeft welke rollen binnen het vitaliteitsbeleid?

Binnen het vitaliteitsbeleid zijn er verschillende actoren betrokken die elk een eigen rol en verantwoordelijkheid hebben. We lijsten ze hierna op en geven hun specifieke rol binnen het vitaliteitsbeleid mee. We geven per rol ook telkens mee waar bijkomende informatie terug te vinden is op deze website om concreet aan de slag te gaan.

CPBW TBE Vrij CLB Netwerk

Het Comité Preventie en Bescherming op het Werk van de TBE Vrij CLB Netwerk is het overkoepelende orgaan dat van toepassing is op alle aangesloten vrije CLB’s en dat de bevoegdheid heeft om een overkoepelend welzijnsbeleid uit te werken. Dit welzijnsbeleid omvat het opstellen van een globaal preventieplan (GPP) voor een periode van vijf jaar en het opstellen van jaarlijkse actieplannen (JAP). Een GPP en een JAP worden opgesteld aan de hand van risicoanalyses op het niveau van de organisatie in haar geheel (= TBE Vrij CLB Netwerk), op het niveau van groepen van werkposten (= CLB’s) en op het niveau van het individu (= CLB-medewerker). Op basis daarvan worden vervolgens preventiemaatregelen uitgewerkt. Het CPBW TBE Vrij CLB Netwerk liet een SENSOR-bevraging uitvoeren als risicoanalyse psychosociale aspecten en nam kennis van de resultaten. Zij gaf vervolgens advies over de preventiemaatregelen die opgesteld werden naar aanleiding van de SENSOR.

Concreet werden volgende adviezen geformuleerd door het CPBW TBE:

  • Het thema ‘Vitaliteitsbeleid’ werd opgenomen in het Globaal Preventie Plan.
  • De resultaten de SENSOR-bevraging werden op het CPBW TBE besproken en het CPBW verwacht dat de cijfergegevens van de globale risicoanalyse gecommuniceerd zijn naar alle personeelsleden door de lokale leidinggevenden.
  • Elk centrum analyseert zijn eigen gegevens aan de hand van hun tableau en communiceert de centrumeigen cijfers naar de medewerkers van hun centrum.
  • Het CPBW adviseert het oprichten van een werkgroep SENSOR om beter advies te kunnen geven over de aanpak en het te voeren beleid.
  • Het CPBW gaat na via de globale risicoanalyse of de centra aan de slag zijn gegaan met hun gegevens van de SENSOR

Het CPBW TBE volgt de ontwikkelingen van het vitaliteitsbeleid op de voet verder op.

Interne preventieadviseur (IPA) Vrij CLB Netwerk

De preventieadviseur van de interne dienst van de TBE, Christa Vercruysse, is nauw betrokken bij de uitwerking van het welzijns- en vitaliteitsbeleid en doet dit in samenwerking met de preventieadviseur psychosociale aspecten die deel uitmaakt van onze externe dienst Attentia. De preventieadviseur staat de werkgever ook bij in het uitvoeren en opvolgen van de risicoanalyse SENSOR in de ganse onderneming.

De IPA heeft daarnaast een algemene adviesbevoegdheid en verstrekt adviezen over de elementen van de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties die aanleiding kunnen geven tot psychosociale risico’s op het werk.

Werkgroep SENSOR Vrij CLB Netwerk

De werkgroep SENSOR werd opgericht door het CPBW TBE Vrij CLB Netwerk (zie ‘Toernee Vital’). De werkgroep startte met een analyse van de globale SENSOR-gegevens en ging daar verder mee aan de slag.
De werkgroep heeft als doelstelling:

  • handvaten aan te reiken aan de centra en toe te lichten waar (binnen welke niveaus (directieteam, team, personeelslid)) en hoe welbepaalde bepaalde zaken kunnen worden aangepakt.
  • instrumenten aan te reiken die zowel top-down als bottom-up werken.
  • de Toernee Vital verder uitwerken en opvolgen (verwerking van de gegevens van de startdagen van Toernee Vital, inhoud aanleveren voor deze website, opvolging,…)
  • samen met het CPBW bewaken dat de materialen die worden aangereikt een aanbod zijn op de vraag.

Bestuur

  • Welke rol heeft het bestuur?

    Het bestuur van het centrum is verantwoordelijk voor het welzijnsbeleid(?) (? = De structurele, planmatige aanpak van het welzijnsbeleid in het kader van een dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS) omvat het opstellen van een globaal preventieplan (GPP) voor een periode van vijf jaar en jaarlijkse actieplannen (JAP). Dat gebeurt via risicoanalyses op het niveau van de organisatie in haar geheel, op het niveau van groepen van werkposten en op het niveau van het individu. Op basis daarvan worden preventiemaatregelen uitgewerkt.). Een bestuur dat behoort tot de TBE CPBW Vrij CLB Netwerk heeft de verantwoordelijkheid om het globaal preventieplan dat overkoepelend door het CPBW van de TBE vastgelegd werd, uit te voeren. Binnen dit GPP werd een overkoepelende risicoanalyse psychosociaal welzijn uitgevoerd via de SENSOR. Het bestuur is verplicht om, op basis van de resultaten van de SENSOR binnen het centrum, preventiemaatregelen te koppelen aan de risico’s die binnen het centrum werden vastgesteld. Ondersteuning met betrekking tot deze preventiemaatregelen wordt door de TBE Vrij CLB Netwerk gegeven via het vitaliteitsbeleid en de Toernee Vital. Het bestuur is verantwoordelijk voor het opvolgen van dit vitaliteitsbeleid binnen zijn centra en maakt begrotingsgewijs ruimte voor het uitvoeren van het vitaliteitsbeleid.

  • Waar kan het bestuur achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    Het bestuur kan concreet aan de slag via de eerste fase binnen het proces, namelijk de Analyse van het vitaliteitsbeleid van het centrum. Achtergrondinformatie voor bestuurders is vervolgens vooral te vinden in de toolbox bij Ontwerpeis 1.

Leidinggevenden

  • Welke rol heeft de leidinggevende?

    De leidinggevende heeft een trekkende en ondersteunende rol binnen het welzijns- en vitaliteitsbeleid. De leidinggevende zorgt ervoor dat de andere actoren (de preventiemedewerker, de ambassadeur, de medewerkers) hun rol kunnen opnemen in het welzijns- en vitaliteitsbeleid en stimuleert waar hij kan. Hij informeert de CLB-medewerkers, preventiemedewerkers en ambassadeurs over relevante welzijnsthema’s (vb. resultaten SENSOR, resultaten studie Attentia, …) (of doet beroep op medewerkers van het Vrij CLB Netwerk of Attentia om deze informatie te duiden aan het personeel).
    De leidinggevenden nemen zelf ook actief deel aan Toernee Vital, net als alle medewerkers.
    De directeur draagt de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de wettelijke verplichtingen als werkgever (uitvoeren risico-analyse, uitvoeren en opvolgen beleid, …). Hij voert een preventief welzijnsbeleid en waakt er, samen met de preventie-medewerker, over dat de regelgeving niet geschonden wordt. Voor meer toelichting inzake de concrete rol van de directeur binnen Toernee Vital, zie document ‘Rollen Toernee Vital’.

  • Waar kan de leidinggevende achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    De leidinggevende kan concreet aan de slag gaan via de eerste fase binnen het proces, namelijk de Analyse van het vitaliteitsbeleid van het centrum.
    Achtergrondinformatie om als leidinggevende structurele aanpassingen te doen aan de arbeidsorganisatie of de jobinhoud, is te vinden in de toolbox bij Ontwerpeis 1. Informatie voor het ondersteunen van medewerkers is te vinden in de toolbox bij Ontwerpeis 2 en 3.

Preventiemedewerker

  • Welke rol heeft de preventiemedewerker?

    De preventiemedewerker draagt een verantwoordelijkheid die voortvloeit uit zijn wettelijke verplichtingen als preventiemedewerker. Hij genoot de opleiding en heeft expertise inzake welzijn. Hij bewaakt concreet binnen dit thema, samen met de directeur, de psychosociale risico’s en vergeet de link met de SENSOR niet. Hij neemt het vitaliteitsbeleid mee op in het jaaractieplan en wendt zich tot de preventie-adviseur voor bijkomende advies. Hij kan ook bijkomende vorming volgen die aansluit bij zijn rol. De preventiemedewerker kan de directeur adviseren bij het beleid voeren. Voor meer toelichting inzake de concrete rol van de preventiemedewerker binnen Toernee Vital, zie document ‘Rollen Toernee Vital’.

  • Waar kan de preventiemedewerker achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    De preventiemedewerker kan, samen met de directeur, aan de slag gaan via de eerste fase binnen het proces; namelijk de Analyse van het vitaliteitsbeleid van het centrum.
    Achtergrondinformatie om hier vervolgens verder aan te werken is te vinden in de toolbox bij de Ontwerpeisen 1, 2 en 3.

Welzijnsambasadeurs

  • Welke rol heeft de welzijnsambassadeur?

    De welzijnsambassadeur ondersteunt de preventiemedewerker binnen het vitaliteitsbeleid en is iemand die zijn collega’s kan enthousiasmeren. Hij helpt de preventiemedewerker bij de organisatie van de intrede van de toolbox, tijdens de twee weken van activiteiten en bij het vertrek van de toolbox. Hij krijgt de nodige tijd om zijn rol binnen Toernee Vital te vervullen, maar draagt geen verantwoordelijkheid hierbinnen. Hij is niet verplicht tot het volgen van een opleiding en hoeft zeker geen expert te zijn inzake preventie- en welzijnsreglementering.
    Voor meer toelichting inzake de concrete rol van de welzijnsambassadeur binnen Toernee Vital, zie document ‘Rollen Toernee Vital’.

  • Waar kan de welzijnsambassadeur achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    De welzijnsambassadeur kan achtergrondinformatie en good practices om aan de slag te gaan binnen het centrum, vinden in de toolbox bij de Ontwerpeisen 1, 2 en 3.

Vertrouwenspersoon

  • Welke rol heeft de vertrouwenspersoon?

    De vertrouwenspersoon speelt ook een rol binnen het vitaliteitsbeleid van het centrum, aangezien de vertrouwenspersoon vanuit zijn rol bevoegd is voor alle psychosociale risico’s binnen de informele fase. De vertrouwenspersoon kan dus een rol opnemen binnen het welzijnsteam. Hij of zij kan hier helpen bewaken dat het actieplan dat wordt opgesteld mee een aanbod is voor de psychosociale risico’s binnen het centrum.

  • Waar kan de vertrouwenspersoon achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    De welzijnsambassadeur kan achtergrondinformatie en good practices om medewerkers te ondersteunen, vinden in de toolbox bij de Ontwerpeisen 2 en 3.

Welzijnsteam

  • Welke rol heeft het welzijnsteam?

    Het welzijnsteam bestaat minimaal uit de directeur, de preventiemedewerker en de ambassadeur (en eventueel ook de vertrouwenspersoon). Het welzijnsteam werkt het vitaliteitsbeleid uit en kan hierbij gebruik maken van deze webpagina. De eerste stap die daarbij gezet moet worden, is het maken van een analyse van het vitaliteitsbeleid van het centrum. Vervolgens worden alle stappen van de ontwerpgerichte procesaanpak gevolgd. Meer informatie is te vinden in de hoofdbalken van deze website, beginnende bij ‘Analyse’. Zij starten met de eerste fase, de analyse, en doorlopen alle fasen van de procesaanpak.

  • Waar kan het welzijnsteam achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    Het welzijnsteam gaat aan de slag met de hoofdbalken van deze webpagina (analyse, prioriteiten, ontwerpeisen, aanpak en evaluatie).

CLB-medewerker

  • Welke rol heeft de CLB-medewerker?

    Elke CLB-medewerker heeft een rol in het vitaliteitsbeleid. Het vitaliteitsbeleid is namelijk een beleid waar elke medewerker zijn verantwoordelijkheid dient in op te nemen en zijn steentje dient toe bij te dragen. Elke medewerker draagt concreet mee bij aan het welzijn IN, OP en NAAST het werk (zie ontwerpeis 1, 2 en 3). Er wordt hierbinnen aandacht besteed aan het eigen welzijn, om zo in de eigen kracht te staan (zelfzorg) en daarnaast is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het welzijn van de collega’s, het team, … .
    De welzijnswetgeving bevat daarnaast specifieke verplichtingen voorwerknemers. Elke medewerker moet namelijk bijdragen aan de uitwerking van het beleid ter preventie van psychosociale risico’s in de onderneming. Concreet moet de medewerker:

    • de procedures en instructies naleven,
    • de stressfactoren waarmee zij geconfronteerd worden meedelen aan de preventieadviseur,
    • bijdragen aan de snelle oplossing van interpersoonlijke conflicten,
    • weigeren deel te nemen aan een groepsdynamiek waarbij een werknemer wordt uitgesloten,
    • zich onthouden van iedere daad van geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk,
    • zich onthouden van elk misbruik van de procedures.

  • Waar kan de CLB-medewerker achtergrondinformatie vinden om aan de slag te gaan?

    De CLB-medewerker kan good practises en tips, om te werken aan zijn eigen welzijn en dat van zijn collega’s, vinden in de toolbox bij Ontwerpeisen 2 en 3.