Toernee vital

Toernee Vital situeert zich binnen het overkoepelende welzijnsbeleid van het CPBW TBE Vrij CLB Netwerk. Naar aanleiding van de resultaten van de SENSOR-bevraging, die in april 2017 werd afgenomen bij de CLB-medewerkers, wensen wij in te zetten op een verhoging van de vitaliteit van al onze medewerkers. Iedereen heeft hier een belangrijke rol te spelen: de medewerker zelf, de collega’s, de leidinggevenden, de directie & de raad van bestuur, de welzijnsambassadeur, de preventiemedewerker & de preventieadviseur.

Toernee Vital wil al deze betrokkenen begeleiden in de ontwikkeling van een vitaliteitsbeleid om zo de psychosociale risico’s waar wij binnen onze sector mee geconfronteerd worden te beperken of er beter mee te leren omgaan.

We geven hierna wat meer toelichting over de SENSOR-enquête, de SENSOR-werkgroep en het overkoepelende vitaliteitsbeleid. Daarnaast geven we de concrete planning en resultaten van Toernee Vital mee.

SENSOR-enquete

Toernee Vital werd opgericht in navolging van de SENSOR-enquête. Elke werkgever is namelijk verplicht een risicoanalyse op te stellen inzake welzijn op het werk. De SENSOR-enquête kaderde binnen deze verplichting en polste bij elke medewerker naar de psychosociale risico’s op het werk. Het doel van deze bevraging was om de motivatiebronnen en stressbronnen voor onze CLB-sector in kaart te brengen.

Uit de resultaten bleek dat er een hoge psychosociale belasting op het werk was en dat heel wat medewerkers psychische vermoeidheid & herstelnood ervaarden.

Als reactie op deze resultaten werd een SENSOR-werkgroep opgericht door het overkoepelende CPBW TBE Vrij CLB Netwerk.

SENSOR-werkgroep

Deze werkgroep werd opgesteld door het CPBW van de TBE Vrij CLB Netwerk om aan de slag te gaan met de resultaten van de SENSOR-enquête. De werkgroep ontwierp een algemeen kader ter ontwikkeling van een vitaliteitsbeleid en startte het project Toernee Vital op.
Leden:

  • Christa Vercruysse (preventieadviseur en voorzitter)
  • Sven Samain (kwaliteitscoördinator Vrij CLB Netwerk)
  • Annelien Maebe (CAJO)
  • Liesbeth Werrebrouck (CAJO)
  • Hilde Boonants
  • Goele Haesedonck
  • Hedwig Hellemans
  • Marleen Le Clercq
  • Marleen Op De Beeck
  • Hilde Van den Berge
  • Renilde verdonck
  • Gino Willems

Vitaliteitsbeleid

De SENSOR-bevraging was een meting, maar meten is slechts een middel. Het doel van de bevraging en van Toernee Vital is om te faciliteren dat over alle centra heen en voor elk centrum een vitaliteitsbeleid wordt ontwikkeld & geïmplementeerd. Dit vitaliteitsbeleid is in feite een actieplan dat erop gericht is het welbevinden van de medewerkers te bevorderen:

  • enerzijds door de stressbronnen en de daaruit voortkomende stressreacties aan te pakken,
  • anderzijds door de motivatiebronnen in de organisatie te bevorderen.

Dit actieplan is de beste garantie om het welbevinden binnen onze organisatie optimaal te stimuleren. Het bevorderen van het welbevinden van de medewerkers zal een duidelijke positieve impact hebben op de prestaties van de medewerkers.

Welzijn op het werk is een ruim begrip en speelt zich af op 3 niveaus; IN het werk, OP het werk en NAAST het werk. Binnen het vitaliteitsbeleid willen we dan ook aandacht hebben voor die 3 niveaus (en onze ontwerpeisen zijn hier dan ook op gebaseerd):

  • IN het werk:

    hierbinnen hebben we vooral aandacht voor acties die een invloed zullen hebben op de arbeidsorganisatie en de jobinhoud. Deze acties zijn in grote mate een verantwoordelijkheid voor de leidinggevenden. Welzijn kadert ook in een groter geheel en dit niveau is onlosmakelijk verbonden met WAARDEvol besturen en WAARDEvol leidinggeven. We gaan hier concreet op in bij Ontwerpeis 1.

  • OP en NAAST het werk:

    hierbinnen hebben we aandacht voor acties die inspelen op de fysieke en sociale werkomgeving (welzijn op het werk) en de individuele groei van de medewerkers (welzijn naast het werk). Dit wordt gefaciliteerd via Toernee Vital. De preventiemedewerkers, de ambassadeurs en iedere CLB medewerker spelen hierin vooral een rol. We gaan hier concreet op in bij Ontwerpeis 2 en 3.

Alle 3 de niveaus binnen een organisatie spelen een rol en dragen verantwoordelijkheden met betrekking tot het welzijn op het werk. Wil men welzijn bevorderen, dan moet men actie ondernemen op alle niveaus en iedereen hierbij betrekken. Met deze website proberen we jullie te ondersteunen in de ontwikkeling & implementatie van deze acties. De overkoepelende visie van Toernee Vital is:
Dat je FIER mag zijn op de PERSOON die je bent, het WERK dat je doet en het VERSCHIL dat je maakt.

Startdagen toernee vital

Toernee Vital kende eind oktober 2018 in alle provincies een startdag. Op deze dagen werden alle lokale preventiemedewerkers met hun ambassadeurs uitgenodigd. Het doel van deze dagen was om vanuit het Netwerk te luisteren naar de noden van de medewerkers op de werkvloer. We geven in een uitgebreide stand van zaken graag wat terugkoppeling omtrent deze startdagen mee. Deze informatie werd ook verspreid via de nieuwsbrief van Vrij CLB Netwerk.

Toernee vital: concreet

Toernee vital is een project dat de concrete opmaak en implementatie van het vitaliteitsbeleid wenst te faciliteren en te ondersteunen en iedereen wil motiveren om hieraan mee te werken, hetgeen nodig is om onze overkoepelende visie te kunnen bereiken. We willen met de Toernee Vital elke CLB-medewerker bereiken om samen werk te maken van het eigen welzijn en dat van de collega’s.

  • Hoe?

    Gedurende 2 jaar zullen we een effectieve toer doen en elke vestigingsplaats hierbij in de aandacht plaatsen. Er zal concreet een box van de ene naar de andere vestigingsplaats worden doorgestuurd, waarbij de box telkens 2 weken ter plaatse zal blijven. Het is de bedoeling dat er gedurende die 2 weken intensief gewerkt wordt rond welzijnsthema’s. Dit kan aan de hand van het materiaal in de box, de informatie op deze webpagina, de good practices uit de centra, … .
    Het is uiteraard niet de bedoeling dat het welzijn van de medewerkers alleen maar tijdens die 2 weken in de kijker staat. Toernee Vital heeft tot doel de communicatie rond dit thema op gang te brengen én te onderhouden.

  • Planning

    Er zal een planning opgemaakt worden in overleg met elk centrum. Deze planning zal hier terug te vinden zijn, momenteel nog niet beschikbaar.

  • Good practices:

    De good practices uit de centra zijn telkens terug te vinden in de toolbox bij de ontwerpeisen.

Nieuwsbrief

  • We zetten inspirerende initiatieven, die door collega's in de centra opgezet werden in het kader van Toernee Vital, telkens in de kijker via de nieuwsbrief van Vrij CLB Netwerk.
  • Zie Nieuwsbrief van het Vrij CLB Netwerk.